Habitarematerials 2019

Demokraattinen materiaalikirjasto kaikkien ulottuville.
mikä
näyttelykonsepti, näyttelyarkkitehtuuri, kalustesuunnittelu ja kuratointi
missä
Habitare -messut, Helsinki
milloin
2019
laajuus
asiakas
valmistaja
yhteistyössä
valokuvat
Habitarematerials on väliaikainen materiaalikirjasto ja kokemuksellinen materiaalien irtokarkkikauppa. Konseptin tavoitteena on suunnittelun demokratisoiminen ja materiaalitietouden kasvattaminen. Näyttelyarkkitehtuuri syntyy kalusteista ja rakenteista, jotka toteutamme joka vuosi yhteistyössä tapahtumaan osallistuneiden materiaalitoimittajien kanssa. Kaikki kalusteet ja tilaelementit ovat NEMO arkkitehtien suunnittelemia.
Kuratoimme kirjaston materiaalit huolellisesti ja valikoimassa on aina myös kiinnostavia uutuuksia ulkomailta ja kotimaasta, joita näyttelykävijät voivat kokeilla ja yhdistellä. Rakennus- ja sisustusmateriaalien valikoima on valtava ja tietoa on saatavilla ainoastaan, jos on valmis näkemään vaivaa sen etsimiseen. Kansainvälisesti kiertävän Habitarematerials-näyttelykonseptin tarkoituksena on saada ihmiset tekemään tietoisia valintoja, tutkimaan materiaaleja pintaa syvemmältä ja pohtimaan materiaalivalintojen vaikutuksia. Kävijöiden kuvia on Habitarematerialsin Instagram -tilillä.
Pilottivuonna osasto toteutettiin polykarbonaattilevyistä, jotka kierrätettiin messujen jälkeen Vimma Triplan myymälärakenteiksi. ABL Laatat toteuttivat suunnitelmamme kivihyllystä, joka rakentui suurlaatasta ja luonnonkivien leikkaustähteistä. Puulattiavalmistaja Timberwise teetti esillepanohyllyn lattiaparketista suunnitelmiemme mukaan. Puutuotteita valmistava Siparila teki pilvimäisen lokerikon seinäpaneeleistaan ja komposiittilevyvalmistaja Durat toteutti tarjotinpöydän tekstiileille.
Habitarematerialsin graafisen ilmeen on luonut graafikko Riikka Kuukka.

Arkisto