Ylivieskan kirkko

Yhteisön kohtaamispaikka.
mikä
kirkko ja seurakuntakeskus, kilpailuehdotus
missä
Ylivieska
milloin
2017
laajuus
1 700 m2
asiakas
Ylivieskan ev. lut. kirkko
valmistaja
yhteistyössä
valokuvat
NEMO arkkitehdit Oy
Vuonna 1786 rakennettu Ylivieskan vanha puukirkko tuhoutui tulipalossa 2016. Ylivieskan seurakunta järjesti avoimen arkkitehtuurikilpailun uuden kirkon suunnittelusta.
Kilpailuehdotuksessa kirkkosali ja seurakuntatilat ovat eri rakennuksissa, jolloin niiden yhtäaikainen käyttö on joustavaa. Kirkon ja seurakuntatilan väliin jää kiilan mallinen kirkkopiha, joka kokoaa uudet rakennukset, sankarihautausmaan ja palaneen kirkon rauniot yhdeksi kokonaisuudeksi.
Kaikki rakennukset ovat puurakenteisia ja verhottu tervatuilla paanuilla, joka on perinteinen kirkkojen kattomateriaali. Paanuja veistäminen talkoilla syventäisi paikkakunnan yhteisöllisyyttä. Kirkkorakennukseen on matala kynnys mennä rauhoittumaan suoraan ulkoa. Rakennus ei paljasta koko loistoaan heti ovelta, vaan sisäänkäynti tapahtuu hämärän ja matalan tilan kautta, joka kaartuu kohti salia. Seurakuntatilat ovat mahdollisimman yksinkertaiset ja ne muuntuvat helposti erilaisiin tilaisuuksiin.
Kellotapuli tulee vanhan kellotornin paikalle ja kohoaa yhtä korkealle kuin vanha torni. Se palauttaa Ylivieskaan maamerkin entiselle paikalleen.

Arkisto