Pakilan yläaste

Rakennuksen muodossa oleva historiankirja.
mikä
rakennushistoriallinen dokumentointi
missä
Pakila, Helsinki
milloin
2021
laajuus
asiakas
Helsingin kaupunki
valmistaja
yhteistyössä
Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy, Helsingin kaupungin museo
valokuvat
NEMO arkkitehdit Oy
Helsingin kaupunki purki Pakilan yläasteen vuonna 2022. Purkaminen liittyi koko Pakilan puiston alueen kehittämiseen koulu-, päiväkoti- ja liikuntarakennusten osalta. Tontille on valmistunut Helsingin NMKY:n Tukisäätiön Namika Areena. Tutkimuksen tehtävänä oli dokumentoida koulun tilanne syksyllä 2021 ja säilyttää rakennuksen tiedot osana rakennusperintöämme tulevia sukupolvia varten. Työhön sisältyi arkisto- ja kirjallisuustutkimusta, kenttätyötä ja eri lähteistä peräisin olevan tiedon yhdistämistä ja analysointia.
Alkuperäinen Jalmari Peltosen suunnittelema kansakoulu valmistui vuonna 1939 ja sitä laajennettiin ensimmäisen kerran 1955 ja toisen kerran vuonna 1968.
Uusi lisärakennus suunniteltiin Helsingin kaupungin rakennusviraston talonrakennusosastolla. Yläastetta laajennettiin vielä kerran vuonna 1991, mutta tilan käydessä vähiin koulua laajennettiin kahdella pihalle sijoitetulla parakkikoululla vielä 1995, jotka sittemmin purettiin ja korvattiin yhdellä uudella paviljonkikoululla.
Pakilan yläaste kosketti monen pakilalaisen nuoren elämää yli 70 vuoden ajan ja on kiinnostava katsaus suomalaisen kouluhistorian kehitykseen.

Arkisto