Habitarematerials 2022

Demokraattinen materiaalikirjasto kaikkien ulottuville.
mikä
näyttelykonsepti, näyttelyarkkitehtuuri, kalustesuunnittelu ja kuratointi
missä
Habitare -messut, Helsinki
milloin
2022
laajuus
asiakas
Suomen messut Oy
valmistaja
yhteistyössä
valokuvat
Unto Rautio
Habitarematerials on väliaikainen materiaalikirjasto ja kokemuksellinen materiaalien irtokarkkikauppa. Konseptin tavoitteena on suunnittelun demokratisoiminen ja materiaalitietouden kasvattaminen. Näyttelyarkkitehtuuri syntyy kalusteista ja rakenteista, jotka toteutamme joka vuosi yhteistyössä tapahtumaan osallistuneiden materiaalitoimittajien kanssa. Kaikki kalusteet ja tilaelementit ovat NEMO arkkitehtien suunnittelemia.
Kuratoimme kirjaston materiaalit huolellisesti ja valikoimassa on aina myös kiinnostavia uutuuksia ulkomailta ja kotimaasta, joita näyttelykävijät voivat kokeilla ja yhdistellä. Rakennus- ja sisustusmateriaalien valikoima on valtava ja tietoa on saatavilla ainoastaan, jos on valmis näkemään vaivaa sen etsimiseen. Kansainvälisesti kiertävän Habitarematerials-näyttelykonseptin tarkoituksena on saada ihmiset tekemään tietoisia valintoja, tutkimaan materiaaleja pintaa syvemmältä ja pohtimaan materiaalivalintojen vaikutuksia. Kävijöiden kuvia on Habitarematerialsin Instagram -tilillä.
Suunnittelimme messuosaston joka puolelta lähestyttäväksi, avoimeksi ja esteettömäksi. Osaston lattian toteutti kudottuja vinyylimattoja valmistava Bolon ja varaston kätkevät verhot suomalainen perheyritys Lauritzon. CLT-elementtien hukkapaloista Novenberg ja Hollolan viilu ja laminaatti tekivät osastolle kollaasipöytä, joka koostuu kolmesta pienemmästä pöydästä. Osastoa rajaavat penkit ovat Wienerbergerin Poroton -harkkoja, joiden istuinpehmusteet on verhoiltu Annalan kankaalla. Tulikiven tekemä matala vuolukivipöytä toimi mattomallien esillepanokalusteena ja vuolukivestä ja CLT-elementtien hukkapaloista suunnittelimme hyllykalusteen. Lisäksi Messujen rakennuspalvelut toteutti korkea rimahyllyn. Lisäksi saimme. osastolle uudelleen ABL:n kivihyllyn ja Duratin tekstiilimaljan, jotka nähtiin Habitarematerialsissa jo 2019.

Arkisto